TWITTER-POST-1024x512px109-1

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προωθείται σχέδιο Κανονισμού για την τόνωση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας στον δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ με τίτλο “New Interoperable Europe Act”. Η νέα νομοθετική πράξη φιλοδοξεί να στηρίξει τη δημιουργία ενός δικτύου διασυνδεδεμένων ψηφιακών δημόσιων διοικήσεων και να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην επίτευξη των ψηφιακών στόχων της Ευρώπης για το 2030. Ειδικότερα, θεσπίζεται ένα πλαίσιο αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της ασφαλούς διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων, την απρόσκοπτη παροχή δημόσιων υπηρεσιών σε διασυνοριακό, διατομεακό και οργανωτικό επίπεδο, τον διαμοιρασμό και την επαναχρησιμοποίηση ψηφιακών εργαλείων και λύσεων, κατά προτίμηση ανοιχτού κώδικα, την προώθηση της καινοτομίας στο δημόσιο τομέα και την ανάδειξη έργων GovTech, μέσω συμπράξεων δημόσιου & ιδιωτικού τομέα. Η πρόταση περιλαμβάνει τους ακόλουθους πυλώνες:

  • Σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαλειτουργικότητας που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών και της ΕΕ, και θα επικουρείται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς – για την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής ατζέντας για τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα, την υποστήριξη στην επιχειρησιακή εφαρμογή λύσεων διαλειτουργικότητας και καινοτομίας, την επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητς (EIF) και την παρακολούθηση της προόδου.

  • Υποχρεωτικές αξιολογήσεις διαλειτουργικότητας (interoperability assessments) για την αξιολόγηση του αντικτύπου των αλλαγών στα συστήματα ΤΠ που σχετίζονται με τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα στην ΕΕ.
  • Μια ενιαία Πύλη (Interoperable Europe Portal) που θα λειτουργεί ως ένα κοινό σημείο αναφοράς για κοινές λύσεις διαλειτουργικότητας αλλά και ως συνεργατική πλατφόρμα. Διαφαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα Joinup της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μετεξέλιξη της χρήσης της από εθελοντική σε υποχρεωτική βάση.
  • Μέτρα στήριξης και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων δοκιμών (regulatory sandboxes) και έργων Ψηφιακής Διακυβέρνησης – GovTech, για την προώθηση του πειραματισμού, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της κλιμάκωσης λύσεων διαλειτουργικότητας για επαναχρησιμοποίηση.

Αναμένεται με ενδιαφέρον ο θεσμικός διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου για την ολοκλήρωση της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

“Η βελτίωση της διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικοδόμηση μιας ψηφιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας ένωσης ανοικτής, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιης και αξιόπιστης. Μεταφράζει τη βασική ευρωπαϊκή ιδέα της από κοινού εξεύρεσης καλύτερων λύσεων για την ψηφιακή εποχή. Επιτρέπει στις δημόσιες διοικήσεις να συνεργάζονται καλύτερα, να κατανοούν και να εμπιστεύονται η μία την άλλη, προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κοινοτήτων μας.”