Untitled-design-92

Αυτή η μεθοδολογία υπερβαίνει τη συμμόρφωση και την ευθύνη. Πρόκειται για την οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης στις κοινότητες των τελικών χρηστών (και των προγραμματιστών ανοιχτού λογισμικού) και των system integrators και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων εντός του οικοσυστήματος FOSS.

Το εγχειρίδιο καλής διακυβέρνησης παρέχει μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία που βασίζεται σε μερικές βασικές έννοιες. Από μια γενική προοπτική, η προσέγγιση δομείται σε πέντε Στόχους (Χρήση, Εμπιστοσύνη, Κουλτούρα, Δέσμευση και Στρατηγική), και ο καθένας από αυτούς υποστηρίζεται από πέντε Δραστηριότητες που περιγράφονται στο εγχειρίδιο:

  • Χρήση – καλύπτει τα βασικά βήματα στη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Περιλαμβάνει εκπαίδευση και διαχείριση γνώσης, παραγωγή αποθετηρίου υπάρχοντος ανοιχτού κώδικα και μετά την επέκταση ή ανάπτυξη του να γίνει η σχετική τεκμηρίωση του για να επιστέψει στην  κοινότητα ανοικτού λογισμικού. 

  • Εμπιστοσύνη – αφορά την ασφαλή χρήση ανοιχτού κώδικα. Ασχολείται με τη νομική συμμόρφωση, την εξάρτηση και τη διαχείριση ευπάθειας και γενικά στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται τον ανοιχτό κώδικα. 

  • Κουλτούρα – περιλαμβάνει δραστηριότητες που βοηθούν τις ομάδες να χρησιμοποιούν με ευκολία τον ανοιχτό κώδικα

  • Δέσμευση – αυτός ο στόχος είναι η αλληλεπίδραση με το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα σε εταιρικό επίπεδο. Ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι προϋπολογίζονται για να συνεισφέρουν σε έργα ανοιχτού κώδικα. 

  • Στρατηγική – πρόκειται για την αναγνώριση ότι ο ανοιχτός κώδικας είναι ένας στρατηγικός παράγοντας που επιτρέπει την ψηφιακή κυριαρχία, την καινοτομία στη διαδικασία και, γενικά, μια πηγή ελκυστικότητας και καλής θέλησης.

Στο στάδιο της εκτέλεσης, η μεθοδολογία απαιτεί την προσαρμογή των Δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε οργανισμού μεταφέροντάς τες σε προσαρμοσμένες δρασηρίοτητες στην κάρτα αποτελεσμάτων, οι οποίες, συνολικά, αποτελούν έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός Γραφείου Ανοικτού Κώδικα (OSPO) και ενός συστήματος διαχείρισης για την παρακολούθηση της προόδου.

 

Open Source Good Governance Handbook