Digigov

5.12.2019 / ΑΘΗΝΑΪΣ Πολυχώρος Πολιτισμού

Workshop #1

Σχεδιασμός Ψηφιακών Υπηρεσιών Δημόσιου Τομέα

Το Δημόσιο Αλλάζει.
Συν-διαμορφώστε το!

Τι είναι το Service Design; Πώς τα εργαλεία και οι μεθοδολογίες του μπορούν να εφαρμοστούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου; Πώς μπορείτε να συνεισφέρετε έμπρακτα κι εσείς με την ιδιότητά σας και το ρόλο που έχετε στον επανασχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες;

Το GRNET συνδιοργάνωσε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πρόγραμμα ISA² της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) το 1ο Workshop του κύκλου εργαστηρίων ‘DigiGov Sessions΄ με θέμα “Σχεδιασμός Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα” (Service Design), που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου. Οι συμμετέχοντες παρακολουθησαν ομιλητές διεθνούς κύρους αλλά και ένα εργαστήριο καταγραφής των προκλήσεων και συλλογής ιδεών με στόχο να συνεισφέρουν στον ανασχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη.

Το εργαστήριο προσέλκυσε σε στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, επαγγελματίες του Design και της πληροφορικής, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, δημόσιους υπαλλήλους, στελέχη επιχειρήσεων, την πολιτική ηγεσία και ενεργούς πολίτες.

Πώς δουλέψαμε

Στο εργαστήριο συζητήσαμε ομαδικά για την υφιστάμενη εμπειρία που έχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις όταν εξυπηρετούνται από τον Δημόσιο Τομέα, συναισθανόμενοι και εμπνεόμενοι για το τι είναι αυτό που θα ήθελαν - θα θέλαμε, να εντοπισουμε και να διατυπωσουμε τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να κάνουμε πράξη τη νέα εμπειρία που συν δημιουργήσαμε, μια πρωτόγνωρη εμπειρία που ο πολίτης ή η επιχείρηση αξίζει να λαμβάνει στο σήμερα και αύριο ενός σύγχρονου ψηφιακού κράτους.

Το εργαστήριο ήταν χωρισμένο σε 2 ενότητες:

Α’ ενότητα: Ομιλητές διεθνούς κύρους παρουσίασαν τη μεθοδολογία του Service Design καθώς και case studies επιτυχημένων δράσεων μετασχηματισμού δημόσιων υπηρεσιών.

Β΄ ενότητα:Ομάδες συμμετεχόντων ανά πεδίο πολιτικής (ενδεικτικά: Δημόσια Διοίκηση - Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Έρευνα – Καινοτομία, Υγεία, Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση, Οικονομία – Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη – Τρόφιμα, Δικαιοσύνη - Προστασία του Πολίτη, Άμυνα- Εξωτερική Πολιτική, Πολιτισμός – Αθλητισμός, Πολιτικό Σύστημα), εφάρμοσαν τη μεθοδολογία του Service Design με σκοπό τον εντοπισμό και τη διατύπωση των προβλημάτων, την ανάδειξη των προκλήσεων και την ανάδειξη ευκαιριών που αφορούν στη λειτουργία και παροχή των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του κράτους προς τους πολίτες.

Διαδικτυακή μετάδοση

Παρακολούθησαν ζωντανά την ενότητα Α' του workshop μέσω της υπηρεσίας διαδικτυακών μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του GRNET.

Πρόγραμμα

9:30Α’ ενότητα - Υποδοχή
09.30-10.30 | Χαιρετισμοί

Στέφανος Κόλλιας, Πρόεδρος του ΔΣ, Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας & Έρευνας (GRNET), Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Διονύσιος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος Εθνικoύ Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

Βικτώρια Καλογήρου, Programme Manager - EU policies / SNE on Interoperability in Public Services

Διομήδης Σπινέλλης, Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

10:30-11:30 | Michael Lejeune, Creative Director Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority (LA Metro)

Case Study: The Needle Moves Both Ways, LA Metro's Public Transport Reform
Exercise: My favourite digital experience

11:30Διάλειμμα για καφέ
12:00Α' ενότητα (συνέχεια)
12:00 – 12:15 | Βικτώρια Καλογήρου, Programme Manager - EU policies / SNE on Interoperability in Public Services

How ISA² Programme digital solutions can transform Public Sector

12:15 - 13:15 | Pia Betton, Design and Site Lead at Nutanix Germany

Theory + Examples: Why, How and What of Service Design

13:15Διάλειμμα για φαγητό
14:15B' ενότητα
14:15 - 17:00 | Έναρξη Workshop
Καλωσόρισμα από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο
Χαιρετισμούς απο τον Κοσμήτορα της Σχολής ΗΜΜΥ, Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Νεκτάριο Κοζύρη

Group exercise: Συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων στο αντικείμενο του Service Design για το Δημόσιο Τομέα

17:00Networking Cocktail

Ομιλητές

Pia Betton

Pia Betton — DEDesign and Site Lead at Nutanix Germany

Η Pia Betton είναι υπεύθυνη Design και Site Lead στο παράρτημα της εταιρείας Nutanix με έδρα το Βερολίνο. Με πορεία 20 και πλέον ετών στο design και εμπειρία στους τομείς του branding, της καινοτομίας, του user experience και της επικοινωνίας, η δουλειά της έχει διακριθεί πολλές φορές σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ η ίδια έχει υπάρξει μέλος κριτικών επιτροπών και έχει δώσει διαλέξεις σε συνέδρια σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Michael Lejeune

Michael Lejeune — USACreative Director Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority (LA Metro)

Ο Michael Lejeune είναι Creative Director στη Μητροπολιτική Αρχή Συγκοινωνιών της Κομητείας του Λος Άντζελες. Το τμήμα του είναι, για περισσότερο από 15 χρόνια, υπεύθυνο για τη δημιουργία βραβευμένου επικοινωνιακού υλικού για την 3η σε μέγεθος υπηρεσία συγκοινωνιών των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων έχουν παράξει διαφημιστικά, γραφικά χώρου και κατεύθυνσης, πίνακες δρομολογίων, χάρτες, branding συρμών και λεωφορείων, καθώς και όλη την παρουσία της υπηρεσίας στο διαδίκτυο.

Βικτώρια ΚαλογήρουProgramme Manager - EU policies / SNE on Interoperability in Public Services

Η Βικτώρια Καλογήρου είναι Programme Manager για τις πολιτικές της ΕΕ και εθνικός εμπειρογνώμονας στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μονάδα Διαλειτουργικότητας - D2) με απόσπαση. Έχει σημαντική επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του eBusiness. Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εργάστηκε ως υπεύθυνη πολιτικής ICT και ICT Programme Manager, όπου συνεργάστηκε με εθνικές και ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις και φορείς χάραξης πολιτικής. Συμμετείχε - και συντόνιζε - CIP και FP7 Large Scale Pilots και συμμετείχε στις εργασίες για την υλοποίηση της ψηφιακής κυβέρνησης και της καινοτομίας στο Δημόσιο Τομέα από το υπουργικό συμβούλιο και τη διεύθυνσή της, ως υπάλληλος. Η Βικτώρια έχει πτυχίο M.Sc. στην Τεχνολογική Εκπαίδευση και στα Ψηφιακά Συστήματα, το eLearning κομμάτι από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και BSc. στην Πληροφορική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η έρευνά της στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επικεντρώνεται στη Διαλειτουργικότητα της Εθνικής Δημόσιας Διοίκησης, στις Τεχνολογίες και Διαχείριση Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη διαλειτουργικότητα, την ηλεκτρονική μάθηση, την ψηφιακή μετάβαση στη δημόσια διοίκηση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια.

Συμμετοχή

Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας να συμμετέχετε στις δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Οι εγγραφές έκλεισαν στις 22 Νοεμβρίου και οι αιτήσεις είναι σε στάδιο αξιολόγησης από την Οργανωτική Επιτροπή του workshop. Όσοι επιλεγούν να συμμετέχουν θα λάβουν προσωπική επιστολή επιβεβαίωσης.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση για τις επόμενες δράσεις του DigiGov, μπορείτε να εγγραφείτε μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας.

Δήλωση Ιδιωτικότητας για τους συμμετέχοντες στο Workshop #1

Χώρος

ΑΘΗΝΑΪΣ Πολυχώρος ΠολιτισμούΚαστοριάς 34-36, Βοτανικός, Τ.Κ: 104-47

Αίθουσες Silk A, Silk B

Eπικοινωνία

digigovsessions@grnet.gr