Untitled-design-54

Παρουσιάστηκαν οι 20 πιο ώριμες για άμεση υλοποίηση από τις 163 που υποβλήθηκαν συνολικά.

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, 2 Ιουνίου, ο πρώτος κύκλος της Δράσης Άμεσης Εφαρμογής Καινοτόμων Ψηφιακών Λύσεων ενάντια στον κορονοϊό, GreeceVsVirus που διοργανώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την υποστήριξη των Υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Παρουσιάστηκαν οι 20 επικρατέστερες προτάσεις, οι οποίες απέδειξαν ότι στη χώρα μας υπάρχει μια δυναμική κοινότητα ψηφιακής καινοτομίας που θέλει και μπορεί να αναπτύξει αξιόλογες ψηφιακές λύσεις, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και όχι μόνο.

Συνολικά υποβλήθηκαν 163 προτάσεις που αξιολογήθηκαν από επιτροπή ειδικών και 55 από αυτές παρουσιάστηκαν σε τρεις ανοιχτές διαδικτυακές εκδηλώσεις. Στη διάρκειά τους αποδείχθηκε η δυναμικότητα του οικοσυστήματος και ο εξωστρεφής χαρακτήρας του, καθώς αρκετές από τις λύσεις που παρουσιάστηκαν έχουν ήδη παρουσία στη διεθνή σκηνή.

Οι 20 πιο ώριμες και άμεσα εφαρμόσιμες ψηφιακές λύσεις, με κριτήρια την ετοιμότητα και τον εκτιμώμενο αντίκτυπό τους στην καθημερινότητα της μετά-κορωνοϊό εποχής, παρουσιάστηκαν στην τελική διαδικτυακή εκδήλωση. Ανάμεσά τους, λύσεις και προτάσεις για τους χώρους της υγείας, του τουρισμού, των μεταφορών, της αγοράς εργασίας, αλλά και της διαχείρισης πλήθους σε κλειστούς και μη χώρους, εκ μέρους γνωστών εταιρειών ΤΠΕ, αλλά και μικρών νεοφυών επιχειρήσεων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών ινστιτούτων,, ενώ δεν έλειψαν και οι μεταξύ τους συνέργειες.

Μετά την ολοκλήρωση της τελικής φάσης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσωπικές παρεμβάσεις και τις τρεις εκδηλώσεις, χαρακτήρισε ιδιαίτερα αξιόλογο το αποτέλεσμα και δύσκολη την επιλογή, υπογραμμίζοντας ότι θα ενισχυθούν οι προτάσεις με διευκόλυνση πιλοτικών, τεχνογνωσία και πόρους, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Επανέλαβε δε, πως στόχος είναι να υποστηριχθούν και να βοηθηθούν οι περισσότερες από τις προσπάθειες που συμμετείχαν στη δράση, ακόμα κι αν δεν προκρίθηκαν στην τελική φάση, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και τους σημαντικούς υποστηρικτές της δράσης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις «πρωτοποριακές προσπάθειες» και το καινοτομικό τους πνεύμα, ανέφερε πως ανάλογες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και άφησε να εννοηθεί πως εξετάζεται η δημιουργία ενός Forum, με στόχο τη ενίσχυση του σχετικού οικοσυστήματος. Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρήστος Δήμας, αφού συνεχάρη τις ομάδες που κατέθεσαν «ενδιαφέρουσες και σε κάποιες περιπτώσεις εξαιρετικές καινοτόμες ιδέες οι οποίες πρέπει να στηριχθούν από την Πολιτεία μέσα από ανταγωνιστικά συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα», υπογράμμισε ότι «η χώρα διαθέτει ιδιαίτερα δραστήριο οικοσύστημα καινοτομίας, που απέδειξε κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ταλέντο, αλλά και την εφευρετικότητά του, στέλνοντας το πλέον αισιόδοξο μήνυμα για την Ελλάδα του αύριο.»

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της δράσης, στον σύνδεσμο https://covidhackgr.gov.gr/ καθώς και μέσω των επίσημων καναλιών κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook και YouTube @GreeceVsVirus.